Mladí zahradníci se v červenci a srpnu stávají „obyvateli" polských Kowar. „Domů do Čech jezdíme jen na skok. Polákům už dobře rozumíme, učíme se polštinu a někdy i chvíli trvá, než 'přehodíme' do češtiny," říká Matěj Šitina.

Polsko –český projekt: rok druhý
Středoškoláci v těchto dnech „zkoumají terén" v Parku miniatur majáků u Baltického moře. „Pan Marian Piasecki – tvůrce a majitel kowarského Parku miniatur – nás vysílá do jeho dalšího parku.

Na místě uvidíme, jak to tam vypadá a začneme vymýšlet, kterým směrem by se měl náš projekt ubírat," dodává Roman Zajíček.

Květinová výzdoba, kterou loni kopidlenští zahradníci navrhli, už celé léto doplňuje v Kowarech zmenšeniny architektonických památek Dolního Slezska.
Kopidlenská stopa v Pohádkovém parku

Dne 1. června dostali dětští návštěvníci kowarského areálu Pohádkový park s nafukovacími hrady, věžemi, zvířátky a loďkami na ruční pohon. „Součástí nového, v pořadí již třetího parku je samozřejmě zeleň. Dřeviny, které firma při terénních úpravách zasadila, byly v zoufalém stavu. Suché větve jsme proto ihned odstranili a doporučili jsme panu Piaseckému, aby požadoval náhradu. Předpokládáme proto, že brzy nové stromky přivezou," doplňují mladí kopidlenští zahradníci.

Sen se stává skutečností
Bonusem procházky Dolním Slezskem v miniatuře se stává pro české hosty návštěva modelářské dílny, která je „porodnicí" všech zmenšenin. „Jedním z modelů, který jsem si přál hned od začátku, byl hrad a zámek Frýdlant. Po šesti letech se můj sen mění ve skutečnost. Místo jsem pro sídlo vévody frýdlantského vybral a rezervoval už před několika lety. Moji šikovní modeláři začínají stavět první věže a budovy rozsáhlého komplexu. Hotovo bude za 1,5 roku. Postup prací „kontrolují" ti nejpovolanější – Matěj Šitina a Roman Zajíček. Vždyť kdo jiný než Češi by měli mít patronát nad třetí českou miniaturou," říká Marian Piasecki.

Spolupráce Střední školy zahradnické Kopidlno s Parkem miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech trvá už dva roky. Projekt Úpravy zeleně se v příštím roce rozšíří i k moři – do Parku miniatur majáků v Niechorze. „Žáci Střední školy zahradnické se mohou zapojit během prázdnin také jako průvodci nejen v českém, ale i německém jazyce. Návštěvníci určitě ocení zajímavosti ze zahradnického oboru, které uslyší od těch nejpovolanějších," uzavírá Marian Piasecki.    Jana Tauchmanová