Vznikla webová stránka se zpracovanými údaji o vybraných památkách, kterých je celkem 28. Vždy v úterním vydání Jičínského deníku je našim čtenářům postupně představíme.

Historie
Mistr Jan Hus byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel; mistr a rektor (1409-1410) pražské univerzity. Je s největší pravděpodobností také autorem reformy pravopisu, která odstranila spřežky a zavedla do české abecedy diakritiku.

Pomník Jana Husa byl za obrovské účasti lidí slavnostně odhalen na náměstí v Nové Pace 18. 7. 1898.

Kolem jeho instalace bylo mnoho vzruchu. Jedná se o třetí pomník Husův postavený v Čechách, ba na světě (první z roku 1872 je od packého Antonína Suchardy ml. v Jičíně, druhý byl odhalen ve Vojicích v roce 1897), ale ten náš je prvním, který byl postaven na náměstí.

Nepatří mezi nejpěknější, dělal jej místní rodák Antonín Lukeš, který se vyučil u Suchardů. Podle legendy vznikl mezi konzistoří a městem spor, zda může stát mezi farním kostelem a mariánským sloupem socha Jana Husa.

Spor byl prý nakonec vyřešen tak, že socha Panny Marie na morovém sloupě byla otočena, aby Husa neviděla. Je to jen legenda. Na starých snímcích se Panna Maria stále dívala k západu.

Více informací najdete na www.gymnp.cz, Velké školní klíčování, Realizované projekty, projekt č. 37- Sochy Novopacka. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Text a foto zpracovaly Johana Herbrychová a Kateřina Sedláčková.