Žáci Základní školy Hořice, Komenského 338, vyhráli ve Čtení pomáhá návštěvu Muzea knihařství

řečetli celkem 221 knih, a na obnovu muzea tak získali 11 050 korun. Návštěvu včetně ukázky ruční vazby knih, kterou si mohli také sami vyzkoušet, dostali od provozovatelů muzea zdarma jako poděkování.

Jedna z mála historických knihařských dílen se nachází v Rožďalovicích ve Středočeském kraji. Už před druhou světovou válkou ji provozoval Mistr knihař Jenda Rajman. Dílna celá léta produkovala umělecké knižní vazby pro významná nakladatelství a spisovatele. Teprve až totalitní režim způsobil, že stavba i zařízení socialisticky provozované dílny začaly chátrat. Dnes se o ně stará potomek Jendy Rajmana, pan Pavel Hančar, který se svou rodinou založil Nadační fond Jendy Rajmana a snaží se, aby dílna byla znovu obnovena a fungovala jako živé muzeum.

Hořičtí školáci v rožďalovickém Muzeu knihařství.Původní knihařská dílna má potenciál vystavovat nejen knižní skvosty a knihařské stroje a nástroje, jako jsou lisy, řezačky papíru nebo knihařská tlačítka, ale také řadu obrázků, maleb a grafik, které Jenda Rajman dostal od svých přátel umělců. Chybí však vhodný prostor pro umístění exponátů. Nadačnímu fondu je k dispozici dům, kde Jenda Rajman žil a kde měl i papírnický krám. Ten je však nutné opravit.

Díky dětem ze Čtení pomáhá, které na rozšíření muzea knihařství načetly částku 110 tisíc korun, mohou být proplaceny stavební projekty. „Slíbili jsme, že ta třída, která nám v rámci projektu Čtení pomáhá načte nejvyšší částku, dostane od nás prohlídku zdarma. A svůj slib jsme dodrželi. Devítka Základní školy Hořice, Komenského 338, poslala našemu projektu 221 padesátikorun, tedy přesně 11 050 korun, a soutěž tak vyhrála. Náš dík patří ale samozřejmě i ostatním dětem, které nám přispěly na zaplacení projektů," říká Pavel Hančar. „Doufáme také, že díky aktivitě Čtení pomáhá se o nás dozví další potencionální dárci a sponzoři, kterým osud této unikátní sbírky nebude lhostejný. Ještě nás čeká spousta práce," dodává.

„Návštěva muzea byla pro naše žáky netradičním zážitkem. Sami si mohli vyzkoušet, jak vznikají knihy. Pro člověka dnešní doby už je ta představa téměř nereálná. Ale má to své kouzlo. Tak nějak si pak knih ještě víc vážíte," komentuje návštěvu Ilona Doležalová, třídní učitelka 9. třídy Základní školy Hořice, Komenského 338.

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz
Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha     Ivana Jelínková