Čtyřiadvacetiletý ofenzivní hráč patří k tahounům mužstva a dokáže se také velmi často střelecky prosadit. „Chceme se rozhodně pohybovat mimo sestupová umístění," říká rychlonohý fotbalista s gólovou potencí.

Po postupu z okresní soutěže vám po šesti kolech zatím patří osmé místo. Jak dosavadní průběh soutěže hodnotíš?
Rozhodně pomýšlíme na lepší konečné umístění. V poměrně vyrovnané soutěži, kde se bojuje o každý bod, jsme zatím nezačali nejlépe a doufám, že se budeme výsledkově zvedat.

Jaké jsou cíle vašeho týmu do nové sezony?
Tohle je spíše otázka na trenéra, ale myslím si, že je to jasné. Chceme se pohybovat v horních patrech tabulky, rozhodně mimo sestupová umístění.

Koho favorizuješ na postup do krajské 1. B třídy?
1. FK Novou Paku. Jednoznačná odpověď kvůli výsledkům, které předvádějí, a to i navzdory tomu, že jsme s nimi ještě nehráli a vůbec nevím, jak jejich hra vypadá.

Střelecky se prosazuješ poměrně dost.
Střílím tolik branek, kolik se od středního záložníka, respektive útočníka očekává. V situacích, kdy v gólové šanci mohu přihrát, raději přihrávám, i když je to někdy kontraproduktivní. Jsem tak zvyklý z malé kopané, kde se všechno „vozí až do kuchyně".

Kde vidíš svoji největší přednost a v čem by ses naopak chtěl ještě zlepšit?
Toto by měli hodnotit asi spíše spoluhráči nebo trenér, ale myslím si, že jedna z mých předností je kondice. V čem naopak vidím své slabší stránky, tak to bude řešení gólových situací, kdy si někdy počínám zbytečně nesebejistě.

Máš v budoucnu vyšší fotbalové ambice?
Ne, nemám. Jsem dávno za zenitem. Pokud někdo fotbalové ambice má, musí začít s jejich realizací daleko dříve, už od základní školy. Prakticky celý dosavadní život věnuji pozornost řadě dalších sportů, které i aktivně provozuji. Fotbal nikdy nebyl prioritou, ale i tak hrál a hraje důležitou roli v naplnění volného času a věnuji se mu pro radost ze hry a pohybu, jak by to asi v našich spodních domácích soutěžích mělo být.

Sleduješ fotbalové dění na domácí i světové scéně?
Domácí scéně příliš pozornosti nevěnuji. Fandím českým týmům v evropských pohárech a sleduji zápasy nejprestižnějších týmů Evropy a dění v anglické lize.

Máš nějaký sportovní vzor?
Sportovních vzorů jsem měl řadu. Z těch, co stále sleduji a ctím, to budou asi hlavně nejlepší český lyžař Ondřej Bank, sprinter Usain Bolt, plavec Michael Phelps a z fotbalistů pak Lionel Messi.

A jaké jsou tipy Jana Calty na nadcházející kolo OP mužů:
Chomutice – Jičíněves – 1 (3:0). Jasná výhra domácích, v této sezoně se jim daří.
Hořice B – Milíčeves – 2 (1:3). Bude to hodně vyrovnané utkání. Milíčeves sice zatím nepřesvědčuje, ale přesto favorizuji právě hosty.
Kopidlno B – Železnice – 2 (1:2). Záleží na tom, zda se Kopidlno B posílí o hráče z A týmu. Pak by mohlo být pro Železnici vyrovnaným soupeřem. Přesto si ale myslím, že vyhrají hosté.

Lužany – Žlunice – 2 (1:2). Optimistický odhad výsledku zápasu, který budu moci ovlivnit. Lužany mají dobrý tým, ale doufám, že budeme vyrovnaným soupeřem a štěstí se přikloní na naši stranu.

Lázně Bělohrad B – Podhradí – 1 (4:0). Podle výsledků by to měla být jasná záležitost domácích.

Stará Paka – Nová Paka B – 2 (0:5). Hosté ještě letos nezaváhali, a proto tipuji jednoznačný výsledek.